Mental trening

Med noen enkle grep kan du få finne frem den gode følelsen når du trenger det, for eksempel like før du skal løpe et maratonløp.

Det finnes ingen «triks» eller snarveier når det gjelder maraton. Men det hjelper å ta vare på den gode følelsen fra trening og konkurranser. Den kan du bruke om og om igjen ved senere anledninger. Dette kan være spesielt nyttig mot slutten av et maratonløp, når kroppen melder pass.

God fysisk trening og treningsmetoder som periodisering er selvsagt også viktig for å oppnå formtopp, men den mentale delen må også henge med.

Det gjelder å visualisere situasjonen når du har en god dag på trening eller under en konkurranse. Poenget er å tenke tilbake til denne hendelsen, og «kopiere» den gode følelsen. Rituale er et «verktøy» som kan hjelpe til.

Rituale

Personlig rituale kan brukes til å kopiere og fremkalle den gode følelsen. Et rituale kan være en adferd (dvs en måte du oppfører deg) eller det kan være ting du bruker. Poenget er at du er du selv som bestemmer – dette er ikke noe som skal kopieres fra andre.

Et rituale kan være noe du har planlagt, eller noe som tilfeldigvis fungerer bra for deg. Poenget med et rituale er at din hjerne skal hente den gode følelsen fra underbevisstheten.

Hva slags rituale passer for et maratonløp? Det gjelder det samme om maraton som andre idretter: dette er meget individuelt. Et eksempel på rituale er å løpe med hansker eller caps under løpet, eller det kan dreie seg om å forberede seg på en spesielle måte før selve løpet, eventuelt å bruke spesiell taktikk under selve løpet.

VIKTIG: Et rituale bør være såpass lett å gjennomføre at det kan utføres uansett tid og sted.

Gjenopplev den gode følelsen

Fenomenet er kjent i psykologien, ikke minst innen såkalt «Neuro-Linguistic Programming» (NLP). Det dreier seg om å gjenskape følelser eller sinnstilstand med bestemte kroppslige bevegelser eller andre tiltak som trigger en følelse man ønsker å oppnå.

Mange vil sikkert kjenne igjen opplevelsen av at visse følelser dukker opp når de gjør bestemte ting. Et godt eksempel er at en bestemt musikk kan trigge en bestemt følgelse dersom man har en sterk opplevelse akkurat i det man hører på den aktuelle låten. Neste gang man hører den samme låten, vil man automatisk oppleve samme følelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *