Slik lykkes du i ditt første maratonløp

Det å fullføre et maratonløp er ikke lett, men opplevelsen kan være svært givende etter å ha gjennmført løpet, dersom forberedelsene er gode nok. Kun de som har prøvd dette kan beskrive følelsen.

Det er viktig å være klar over at det ikke finnes noen snarveier når det gjelder maraton. Har du innsett dette vil gleden bli desto større etter at du har fullført distansen.

Ikke bli for ivrig i starten

De første 25 kilometrene går gjerne ganske lett, men nettopp derfor blir mange nybegynnere overivrige. Dersom du løpet for fort her, vil det straffe deg hardt mot slutten.

Les også: Slik unngår du å møte veggen

Ved ca. 30 – 35 km blir saken noe ganske annerledes. Du må da forvente å møte «veggen» dersom du har løpt første halvdel for fort. Jo fortere du løper i starten av løpet jo tidligere vil du møte veggen. Du blir stiv og umotivert. Om du fullfører løpet avhenger mye av det mentale. På dette stadiet hjelper å drikke cola eller en sukkerholdig sportsdrikk. Det hjelper også å ha dagen før selve løpet spist middag som er rik på karbohydrater, dvs pasta eller lignende. Spis gjerne slike middager flere dager på rad før selve løpet.

Prøv å ha det moro

Ta gjerne ditt første maratonløp mer som en lek og moro, og mindre som en konkurranse. Er dette nytt for deg vil du garantert møte noen overraskelser. Derfor er det veldig lurt å ta det med ro i starten. Du vil etter hvert høste erfaring, og da kan du sette opp farten når du kjenner din kropp og dine begrensinger bedre.

Tips som kan gjøre løpet enklere

Dette er noe av det viktigste du bør tenke på når du løper ditt første maratonløp:

  1. Det viktigste er selvfølgelig å ha trent godt nok. Du bør ha et visst treningsgrunnlag for å fullføre et maratonløp på en god måte. Rundt 100 km per uke i tre måneder er en tommelfingerregel, men dette er individuelt. Det er lurt å legg inn langtur (over 25 km) en gang i uken, men den siste uken før selve maratonløpet bør du trappe kraftig ned på treningsmengden.
  2. Velg gjerne ditt første maratonløp med mange deltagere. Det er mye lettere å gjennomføre løpet sammen med andre – det er både sosialt og dere gir hverandre drahjelp. Det gjelder å løpe på «autopilot» en stor del av distansen. Det gjelder det samme med maraton som med mange andre ting – erfaring er gull verdt. Jo flere maraton du har løpt, jo mer vet du om din styrke og svakheter, og kan bruke taktikk som passer deg.
  3. Før løpet starter bør du smøre vaselin på steder på kroppen som er utsatt for gnagsår. Det gjelder spesielt brystvortene og på innsiden av lårene. Dette høres nok merkelig ut for nybegynnere, men gnagsår på utsatte steder på kroppen kan gjøre utrolig vondt.
  4. Ta det forsiktig i starten. Det er veldig lett å bli for ivrig i starten. Helmaraton er noe ganske annet enn et halvmaraton.
  5. Prøv underveis å finne en gruppe å løpe sammen med, gruppe som har samme tempo som deg, dette gjør løpingen utrolig mye lettere. Du får drahjelp av en slik gruppe. Dersom du løper alene blir det mye tøffere. Dette kan planlegges på forhånd, men det går også an å finne en gruppe underveis, dvs en gruppe som løpet på omtrent samme fart som du hadde tenkt å løpe selv.
  6. Drikk litt på hver drikkestasjon selv om du ikke føler at du er tørst. Ikke være redd for å løpe saktere når når du drikker ved drikkestasjonen. Dersom du stresser for mye med å prøve å løpe med drikken, kan det straffe seg etter hvert. Dersom det er varmt vær er det ekstra viktig å drikke regelmessig underveis. Drikk gjerne vann på de første stasjonene, men sukkerholdig sportsdrikke når det begynner å tære på kreftene.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *